1) Tahribatsız Muayene Bölümü Nedir?
Tahribatsız Muayene Bölümünde, bir malzeme, cihaz ya da makineye belirli işlemler uygulanarak değerlendirilmesi ve bu değerlendirme süreçlerindeki teorik, uygulamalı bilgiler öğrenilir. Bu materyaller endüstriyel alanlarda uygun biçimde kullanılabilmesi için muayene edilmektedir. Çeşitli tekniklerin kullanıldığı muayenede kullanılan materyale herhangi bir zarar vermemek, nitelikli bir ürün ortaya çıkarabilmek açısından önem taşımaktadır.
2) Tahribatsız Muayene Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Tahribatsız muayene eğitimi ön lisans programıdır. Meslek yüksekokulları tarafından verilen eğitimde 2 yıllık süreci tamamlayan öğrenciler mezun olmaya hak kazanmaktadır. Bölüm mezunları tahribatsız muayene teknikeri unvanını almaktadır. Bunun yanı sıra, tahribatsız muayene taban puanları her sene, bir önceki senenin en düşük puanıyla son olarak bölüme yerleştirilen öğrencinin puanına göre belirlenmekte ve değişiklik göstermektedir. Bu alanda kendini geliştirmek isteyen adaylar Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenen mühendislik bölümlerine geçiş yapabilmektedir.
3) Tahribatsız Muayene Bölümü Dersleri Nelerdir?
Tahribatsız Muayene Bölümü dersleri arasında mesleki ve teknik dersler yer alır. Programda yer verilen dersler şu şekildedir:
- Manyetik Parçacık Muayene Yöntemleri
- Sıvı Penetrasyon ve Muayene Teknikleri
- Radyografik Muayene Teknikleri
- Teknik Çizim
- Teknolojinin Bilimsel İlkeleri
- Malzemelerin Mekanik Davranışları
- Bilgisayar Destekli Çizim
- İleri Muayene Yöntemleri
- Kaynak Bilgisi
- Kaynak Kabiliyeti
- Plastik Şekillendirme
- Malzeme Yapısı Ve Muayenesi
- Isıl İşlem Teknolojileri
- Malzeme Bilimi
- Ultrasonik Muayene Yöntemleri
- Mühendislik Bilimi
- Tahribatsız Muayene Teknikleri
- Hasar Analizi
Tahribatsız muayene yöntemleri; malzeme yapısı ve muayenesi, ileri muayene yöntemleri, hasar analizi, radyografik muayene teknikleri ve sıvı penetrasyon derslerde uygulanan metotlar ile öğrenilmektedir.
4) Tahribatsız Muayene Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Tahribatsız muayene ne iş yapar sorusuna genel olarak, materyallerin kalite açısından teknik değerlendirmelerini yapar, yanıtı verilebilir. Bu sektörde çalışan kişiler uyguladıkları muayene metotlarının yanı sıra cihazları kurmaktadır. Bölümün adından da anlaşılacağı gibi tahribatsız bir iş ortaya çıkarmak ürünün endüstriyel alanda kullanılabilmesi için önem taşımaktadır. Malzemenin içi ve dış yüzeyi kontrol edilmektedir. Bölüm mezunları cihaz ve donanımlarını kurar aynı zamanda cihaz kalibrasyonunu yapar. Ürünün kontrolü sırasında uygulanan muayene yöntemi ve denetleme işinden bütünüyle birim muayene teknikeri sorumludur. Muayene sırasında uygulanması gereken metot tekniker tarafından belirlenmektedir. Bir ürünün kontrol ve muayene aşaması tamamlandıktan sonra sonuçları yorumlayarak değerlendirmekte ve bu değerlendirmeleri ilgili birime iletmek üzere rapor haline getirmektedir.
5) Tahribatsız Muayene Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bölüm mezunları genellikle sanayi anlamında gelişmiş şehirlerde diğer şehirlere kıyasla daha fazla iş imkanı bulabilmektedir. Çimento fabrikaları, havacılık sektörü, ilaç sanayisi gibi alanlarda tahribatsız muayene mezunları iş imkanı bulabilir. Bunlara ek olarak, güç santralleri, rafineriler, inşaat malzemeleri üreten fabrikalar, kimya ve petrokimya tesisleri muayene teknikerlerine ihtiyaç duyar. Üretimin devam ettiği yerler genellikle gürültülü ortamlar olabilmektedir. Bu alanda çalışmak isteyen adaylar karnehesaplama.com üzerinden iş ilanlarını inceleyerek firmaların sunduğu iş imkanlarını değerlendirebilmektedir. Adaylar, tahribatsız muayene elemanı iş ilanlarına başvuruda bulunarak bu alanda çalışma imkanı bulabilir.
6) Tahribatsız Muayene Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Tahribatsız Muayene bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.