Diyaliz Bölümü Nedir, Hakkında Bilgi

 İlgili Bağlantılar 

 

1) Diyaliz Bölümü Nedir?

Diyaliz, böbrek yetmezliği yaşayan hastalar için ilgili personeller tarafından uygulanan tedavi yöntemidir. Bu tedavi bir makine ile gerçekleştirilir ve bu makinenin kullanımı yetkin kişiler tarafından gerçekleştirilir. Diyaliz teknisyeni olarak çalışmak için çok az örgün eğitim gereklidir. Gerekli eğitim, iş görevleri ve lisans hakkında bilgi edinin. Diyaliz teknisyeni alanı, tıbbi teknolojinin girilmesi en kolay alanlarından biri olabilir. Lisans zorunlu olmakla birlikte, eğitim programları özellikle uzun değildir ve hazırdır.

2) Diyaliz Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Diyaliz programında okumak isteyen adayların fen bilgisi alt dallarına yatkın olması, özellikle de biyoloji bilgisinin yüksek olması gerekir. İletişim becerileri yüksek, kolay diyalog kurabilen, hastalara yardımcı olmayı seven, sabırlı, dikkatli ve psikolojik olarak direnç sahibi kimseler olmaları gerekir. Çünkü diyaliz teknisyenleri; diyaliz makinesinin hazırlanmasından, hastanın makineye yerleştirilmesine dek yardımcı olur, diyaliz sürecinde hasta ile ilgilenir, gerekli bakımı yapar; duygusal durumlarda psikolojik açıdan destek sağlar; diyaliz süresinin bitiminde hastayı makineden çıkarır ve süreç tamamlanır. Diyaliz bölümü, sağlık alanında eğitim veren üniversitelerin birçoğunda yer almaktadır. Diyaliz 2 yıllık eğitim veren bir önlisans programıdır ve meslek yüksekokulu kapsamındadır. Diyaliz bölümü mezunlarına “Diyaliz teknikeri” ünvanı verilir. Diyaliz programından mezun olan teknisyenler, eğitimlerinde devam etme kararı verdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile eğitimlerini hemşirelik ya da sağlık hizmetleri üzerine lisans bölümlerine tamamlayabilirler.

3) Diyaliz Bölümü Dersleri Nelerdir?

Diyaliz bölümünde öğrenci olacaklar;

  • Anatomi,
  • Fizyoloji,
  • Biyokimya,
  • Psikoloji,
  • Patoloji,
  • Beslenme ilkeleri,
  • Elektrik elektronik,
  • İç hastalıkları,
  • Ruh sağlığı ve ruhsal sorunlar

gibi derslerin eğitimi verilmekte ve çeşitli uygulamalar yapılmaktadır.

4) Diyaliz Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Diyaliz ihtiyacı duyan hastaların tedavilerinin gerçekleştirilmesinde görev alırlar.

5) Diyaliz Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Diyaliz, spesifik bir konu olduğu için sadece bu konu üzerine eğitim almış yetkin elemanların varlığına ihtiyaç oldukça fazladır. Bu yüzden diyaliz teknikerleri resmi ya da özel sağlık kuruluşlarının diyaliz ünitelerinde görev alabilecekleri gibi kendi özel diyaliz merkezlerini açıp tedavi hizmeti sunabilirler.

6) Diyaliz Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Diyaliz bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.

Konu Özeti

Bu sayfada aşağıdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz:

Yorum yapın