Kontrol Ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Nedir, Hakkında Bilgi

 İlgili Bağlantılar 

 

1) Kontrol Ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Nedir?

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi nedir sorusuna kısaca şöyle cevap verilebilir; bu programın amacı; elektrik ve kontrol sistemlerini bir bütün olarak görmek, tasarım ve uygulamaya yönelik çözümler sunmak ve endüstriyel uygulamalarda kontrol sistemleri için gerekli çalışanları yetiştirmektir. Ayrıca son teknoloji üretim teknolojisi ve talaşlı imalat sanayi sektöründe çalışacak nitelikli insan gücü yetiştirmeyi de hedeflemektedir. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi bölümü programının bir diğer amacı; çeşitli ekipman türlerinin tanıtımı, kurulumu, kullanımı, bakımı, onarımı ve geliştirilmesi için gerekli mesleki bilgi ve becerilere sahip teknisyenler yetiştirmektir. Alet, ekipman, ekipman ve ekipman sistemleri, teknolojik yapılar, endüstriyel otomasyon alanlarında kullanılmaktadır. Bu bölümden mezun olan teknisyen, otomobil, makine ve endüstriyel ekipmanların düzgün ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca bu ekipman ve araçların bakım ve onarımından sorumludur. Genellikle endüstri sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde teknisyen olarak istihdam edilirler. Bu bölümden mezun olan kişilerin tekniker olarak başlıca görev sorumlulukları şunlardır:

  • Mekanik, elektrik veya hidrolik ekipmanlarda oluşabilecek problemlerin giderilmesi.
  • Tüm proje, kurulum ve onarım için teknik destek sağlamak.
  • Makinelerin ve sistemlerin kalibrasyonu ile bakımından sorumlu olmak.
  • Yeni otomasyon sisteminin etkinliğini ve sürekliliğini değerlendirmek için araştırmalar yapmak.
  • Mevcut cihazlar için otomatik değişiklik sürecini yönetmek.
  • Çeşitli kontrol sistemlerinin etkinleştirilmesini ve çalıştırılmasını sağlamak.
  • Otomatik sistemlerin bakımını ve güvenlik kontrollerini yapmak.

2) Kontrol Ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi taban puanları yıllık olarak değişmektedir. Bunun yanı sıra her yıl değişen taban puanlarına göre Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi sıralama bilgisi belirlenir. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi bölümü iki yıllık ön lisans eğitimi veren bir bölümdür. Bu bölümden mezun olan öğrenciler DGS’den başarılı oldukları takdirde dört yıl eğitim veren aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilirler:

  • Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği
  • Makine Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Elektrik Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği
  • Kontrol Mühendisliği
  • Mekatronik Öğretmenliği
  • Meteoroloji Mühendisliği

3) Kontrol Ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi programı öğrencileri, dört yarıyıl boyunca eğitim alırlar. Aldıkları başlıca dersler; Matematik, Bilgisayar, Fen ve Teknoloji İlkeleri, Teknik Resim, Tasarım, Bilgisayar Destekli Üretim gibi derslerdir. Endüstri fabrikalarının gerektirdiği kalite standartlarını karşılayan otomasyon teknisyenleri yetiştirmek için öğrencilere; Temel hidrolik ve pnömatik bilgilerinin yanı sıra temel elektrik ve elektronik bilgilerini kullanma, kalibre etme ve arıza giderme becerileri kazandırılmaktadır. Bu bilgiler otomasyon sürecinde kullanılır. Ölçme ve kontrol ekipmanları ile eğitim verilir. Ayrıca bu bölümde okuyan öğrenciler, PLC programları veya mikro denetleyici programları yazarak basit otomasyon sistemlerini kontrol etme ve bu sistemleri veri toplama sistemlerine entegre etme bilgisine sahiptirler. Bunun yanı sıra öğrencilere yeni üretim ve yönetim teknikleri ile kalite yönetim sistemleri konularında bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.

4) Kontrol Ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi ön lisans programından mezun olan öğrenciler, kontrol ve otomasyon teknisyen unvanını kazanıp çeşitli kontrol süreçlerinde çalışma imkanı bulurlar. Bu bölümden mezun olan kişiler; endüstriyel kontrol ve otomasyon şirketleri, her türlü modern fabrikalar, robot sistemleri, robot otomasyon, robot üretim tesisleri, akıllı sistemlerin olduğu tesisler, otomotiv sanayi, gaz tesisleri, yenilenebilir enerji üreten tesislerde çalışabilirler. Kontrol ve otomasyon teknolojisi iş imkanları kapsamında bu bölüm mezunları, çeşitli fabrikaların üretim departmanında endüstriyel üretim ve otomasyon teknolojisini kullanarak teknisyen olarak da çalışabilirler. Bununla birlikte kontrol ve otomasyon teknolojisi maaşı çalışılan sektöre, kişinin kıdemine ve kurumun ücret politikasına göre değişmektedir.

5) Kontrol Ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olan öğrenciler, mekanik ve elektronik ekipmanların montajını yapabilecek beceriye sahip olurlar. Bununla birlikte bu bölümden mezun olan kişiler, otomasyon ve endüstriyel sektör için gerekli olan üretim teknolojisi, otomatik kontroller, CNC tezgahları, mekanik bakım konularında bilgi ve beceri kazanırlar. Çelik sanayi, inşaat/çimento sanayi, seramik/cam sanayi, su ve kanalizasyon arıtma sanayi, gıda/ilaç sanayi, tekstil/kağıt imalat sanayi, kimya/petrokimya sanayi, petrol/gaz sanayi, asansör/yürüyen merdiven imalat sanayi, denizcilik sanayi, gemi inşa sanayi ve buna benzer pek çok sektörde istihdam fırsatı bulurlar. Bölümden mezun olan kişiler, karnehesaplama.com’te yayınlanan otomasyon teknikeri iş ilanlarına başvuru yapabilirler.

6) Kontrol Ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Kontrol Ve Otomasyon Teknolojisi bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.

Konu Özeti

Bu sayfada aşağıdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz:

Yorum yapın