Ambalaj Mühendisliği Bölümü Nedir, Hakkında Bilgi

 İlgili Bağlantılar 

 

1) Ambalaj Tasarımı Bölümü Nedir?

Ambalaj Tasarımı Bölümü bir ön lisans programıdır. Ambalaj tasarımı grafik tasarım alanı içerisinde yer alan bir uzmanlık alanı olarak değerlendirilir. Bölüm; öğrencilerin malzeme ve tasarım, baskı teknikleri ile ilgili gerekli bilgileri almalarını sağlayarak öğrencilerin bu alanda istihdam edilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte ürünlerin korunması, saklanması ve zarar görmemesi için çeşitli çalışmalar yapılarak öğrencilerin bu alanda detaylı bilgiye sahip olmaları sağlanır. Ambalaj sektöründeki çalışan ihtiyacını karşılamak bölümün temel hedefleri arasındadır. Ürünlerin korunması ve saklanmasını sağlayacak ambalaj üretiminin sektörde yer alan firmaların istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanması, bu tasarımı yapabilecek kişilerin belli bir eğitimden geçmesinin sağlanması Ambalaj Tasarımı Bölümü nedir sorusuna verilecek en temel yanıttır.

2) Ambalaj Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bu bölümün eğitim süresi 4 ders dönemi yani 2 yıldır. Ambalaj Tasarımı Bölümü taban puanları üniversite sınavına girilen yıla göre değişiklik gösterir. Öğrencilerin bölüme yerleştikten sonraki 2 yıllık eğitim süresi boyunca mezun olabilmeleri için 120 AKTS’yi başarılı bir şekilde tamamlamaları ve üniversitenin belirttiği mezuniyet koşullarını karşılamaları gerekir. 2 yıllık eğitimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı’ndan yeterli puanı almalarının ardından uygun bölümlere geçerek eğitimlerini 4 yıla tamamlayabilirler.

3) Ambalaj Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Ambalaj Tasarımı Bölümünde eğitim gören öğrenciler 2 yıllık ön lisans eğitim süreleri boyunca teorik ve uygulamalı bölüm dersleri alırlar. Ambalaj Tasarımı Bölümü dersleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Bilgisayar ve Bilgisayar Destekli Tasarım Programları
  • Teknik Resim
  • Ambalaj Tasarım Tarihi
  • Yazı ve Tipografi
  • Sanat Tarihi
  • Ambalajda Üretim Teknolojileri
  • Baskı Teknikleri
  • Ambalaj Tasarım İlkeleri
  • Ambalajda Kurum ve Marka Kimliği
  • Ambalajda Geri Dönüşüm ve Ekoloji
  • Ambalaj Grafiği Tasarımı
  • Malzeme ve Üretim Teknolojileri

4) Ambalaj Tasarımı Mezunu Ne İş Yapar?

Bu bölümden mezun olan öğrenciler ambalaj sektörlerindeki devlet kurumları ve özel kurumlarda çalışabilirler. Sektörde yer alan kurumların ihtiyaçları doğrultusunda kuruma uygun tasarımı yapılacak ambalajın malzemelerini belirlemek, ambalajın tasarımını yapmak ve firmaya sunmak Ambalaj Tasarımı Bölümü ne iş yapar sorusunun yanıtıdır. Bu bölümden mezun olan kişiler ambalaj sektöründe faaliyet gösteren firmalarda ambalaja yönelik konsept tasarımı ve grafik tasarımı işlemlerini yaparlar. Ambalaj tasarımında yer alan tüm grafik tasarım işleri ile logo, düzen, illüstrasyon ve tipografi gibi tüm tasarım işlemlerinin yürütülmesi ve kontrolünden sorumludurlar. Ayrıca ambalaj tasarımcıları markalama ve şablon tasarımını firmanın vizyonuna uygun olarak yaparak firmaya sunarlar. Ambalaja yönelik gerekli tasarım yapıldıktan sonra firmaya sunularak tasarımın basımına yönelik işlemleri de başlatırlar.

5) Ambalaj Tasarımı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olan öğrenciler çeşitli alanlarda iş bulma imkanına sahiptirler. Bu bölümü bitiren öğrenciler reklam ajansları, tanıtım atölyeleri, endüstri kuruluşları, ticaret ve devlet kuruluşları gibi çeşitli kurumlarda iş imkanına sahiptirler. Bölümden mezun olan ve ambalaj tasarımcısı olarak çalışmak isteyenler birçok farklı alanda tasarım üzerine çalışabilirler. Ambalaj Tasarımı Bölümü maaşları çalışılan şirkete ve kişinin yetkinliklerine göre değişiklik göstermektedir. Bölümden mezun olanlar ambalaj tasarımcısı olmalarının yanı sıra tasarım elemanı olarak çeşitli kurumlarda çalışabilirler. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler Kariyer. net üzerinden ilgili iş ilanlarına ulaşabilirler.

6) Ambalaj Mühendisliği Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Ambalaj Mühendisliği bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.

Konu Özeti

Bu sayfada aşağıdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz:

Yorum yapın