1) Dilbilim Bölümü Nedir?
Dilbilim, doğal yollarla ortaya çıkmış olan tüm dillerin temelini araştırarak, altyapısında yatan kavramların incelenmesi ve dilin çözümlenmesi adına çalışmalar gerçekleştirecek, uzman kişilerin yetiştirilmesini amaçlayan akademik bir disiplindir.
2) Dilbilim Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Dilbilim Bölümü, üniversitelerde Dil ve Tarih Fakültesi, Edebiyat Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Söz konusu bölüm Dil puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Dilbilim Bölümü 2019-2020 YÖK verilerine göre yalnızca 3 farklı üniversitede faaliyet göstermektedir.
3) Dilbilim Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversite eğitimini dilbilim üzerine gerçekleştirmek isteyen aday öğrenciler tercih listelerinde yer verdikleri takdirde;
- Sözdizim,
- Sesbilim,
- Mantık,
- Modern Türkçenin Ses ve Biçim Yapısı,
- Dilbilim Yöntemleri,
- Ses Bilgisi,
- Roman,
- Modern Dünyanın Oluşumu,
- Kültür Etkileşimi,
- Biçimbilim,
- Dil Tipolojisi,
- Modern Türkçenin Sözdizimi ve Anlam Yapısı,
- Araştırma ve Yazma,
- Türkiye Cumhuriyeti Tarihi
Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süresi boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Dilbilim Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar ve mezunlar “Dilbilimci” unvanı elde ederler.
4) Dilbilim Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Dilbilim bölümü mezunları, doğal yollarla ortaya çıkmış olan dillerin kökenlerini, altyapılarını ve kavramlarını en detaylı şekilde inceleme üzerine çalışmalar gerçekleştirirler.
5) Dilbilim Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Dilbilimci unvanını elde etmiş olan mezunlar için iş olanakları genel anlamda dil araştırma merkezlerinde mevcutmuş gibi gözükse de eğitim kurumlarında, reklam ajanslarında, yayın evlerinde, yöresel ya da bölgesel olarak farklılık gösteren kültür dayanışma vakıf ya da kurumlarında yer alabilirler. Tüm bunların haricinde devletin ilgili bakanlıklarının bünyesinde yer alan kurum ve kuruluşlarda istihdam olanaklarından faydalanabilirler. Söz konusu istihdam olanaklarından faydalanabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanı elde etmesi gerekir.
6) Dilbilim Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Dilbilim bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.