1) Elektrik Enerjisi Üretim, İletim Ve Dağıtımı (Myo) Bölümü Nedir?
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı bölümü, elektriğin kullanılabilir hale getirilerek dağıtılmasında görev alabilecek kişiler yetiştirir. Modern cihazların geniş bir alanda kullanılmaya başlaması, elektrik hizmetlerine önem kazandırmıştır. Akımı, cihazların çalışmasını sağlayacak voltaj düzeyine getirme ve şebekelere kontrollü olarak elektrik sunma işleri kurumsal firmalar tarafından yürütülür. Enerji üretiminde kullanılan ekipmanları denetlemek, teknik arızalarla ilgilenmek ve elektrik tesislerinde altyapı kurulum çalışmalarını yürütebilmek için nitelikli elemanlar gerekir. Bölüm mezunlarına bu bağlamda ihtiyaç duyulur. Bölüm, santrallerde ve tesislerde çalışabilecek elemanlar yetiştirir.
2) Elektrik Enerjisi Üretim, İletim Ve Dağıtımı (Myo) Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Elektrik enerjisi üretim, İletim ve Dağıtımı bölümü ön lisans programıdır. Bu bağlamda bölümün 2 yıllık bir eğitim süreci bulunur. Öğrenciler, teorik bilgileri zorunlu staj süresince uygulayarak iş bilgisi kazanır. Bölümde sayısal dersler öne çıkar. Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımır açıköğretim seçeneği olan programlar arasındadır. Elektrik enerjisi üretim sıralama ise her yıl farklılık gösterir. Elektrik enerjisi üretim taban puanları da yıldan yıla değişir.
3) Elektrik Enerjisi Üretim, İletim Ve Dağıtımı Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bölümdeki eğitim programı, öğrencilerin devre ve sistemler hakkında bilgi edinmesine odaklanır. Sınıf ortamında edinilen tesisat bilgileri, atölye ortamında uygulamaya geçirilir. Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı programında Türk Dili, İngilizce, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi ortak dersler vardır. Elektrik üretimi kapsamında bakım, onarım, kurulum, süreç takibi yapabilmek için öğrencilerin gördüğü alan dersleri şöyledir:
- Devre Analizi
- Enerji Yönetim ve Politikaları
- Elektrik Tesisat Planları
- Genel Matematik
- Teknolojinin Bilimsel İlkeleri
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Atölye Çalışması
- Geleneksel ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları
- Elektrik Makineleri
- Güç Sistemleri Analizi
- Elektrik Enerjisi Üretimi, İletimi, Dağıtımı
- Elektrik Bakım
- Elektromekanik Kumanda Sistemleri
- Enerji Tasarrufu ve Çevre
- Enerji Ekonomisi
4) Elektrik Enerjisi Üretim, Dağıtım Ve İletimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Elektrik enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı ne iş yapar sorusunun yanıtı geniş kapsamlıdır. Bölüm mezunlarının görev alabileceği üretim süreçleri; nükleer, hidrolik, termik esaslara bağlı olabilir. Nükleer üretim metodunda radyoaktif yakıtlar kullanılır. Açığa çıkan ısı enerjisi elektriğe dönüştürülür. Nükleer reaktörler, hassas çalışma alanlarıdır. Radyoaktif yakıtların hazırlanması, kontrollü şekilde işlenmesi ve değerlendirilmesi teknikerler tarafından yapılır. Nükleer üretim faaliyetlerinin süreci hakkında mühendis bilgilendirilir. Hidrolik üretim, barajlarda birikmiş yağmur ve akıntı sularından elektrik sentezlemeyi sağlar. Suların potansiyel enerjiye sahip olması için belli yükseklikte tutulması ve hareket ettirilerek kinetik enerji oluşturulması için özel paneller kullanılır. Tekniker, suyun istenen enerji düzeyine gelmesi için hidrolik mekanizmayı yönetir. Termik santrallerin üretim prensibi, türbinlerin buhar gücüyle dönmesini sağlamaktır. Suyun buharlaştırılmasıyla enerji üretilir. Türbinlerdeki akımın miktarını takip etmek, ideal buhar seviyesini sağlamak için su ve sıcaklık düzeyini oranlamak teknikerin görevleri arasındadır. Kullanılan mekanizma ve ekipmanlar farklı olabildiğinden, teknikerler değişik sorumluluklara sahiptir. Elektrik enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı mezunları, elektrik mühendisleriyle koordineli olarak üretim sürecini idare eder.
5) Elektrik Enerjisi Üretim, İletim Ve Dağıtımı Bölümü İş Olanakları Nelerdir?
Elektrik üretim ve dağıtımında hizmet veren hidroelektrik santralleri, termik santraller, güneş panellerinden veya rüzgar türbinlerinden kurulu tesisler başlıca iş alanlarıdır. Mezunlar, elektrik dağıtımı yapan kurumlarda görev alabilir. Bölüm mezunları, elektrik teknikeri unvanıyla çalışır. Elektrik mühendislerinin planladığı uygulamalar, teknikerler tarafından gerçekleştirilir. Akım kontrolü, motorların havalandırılması, rutin bakımlar farklı iş alanlarındaki ortak görevlerdir. Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı maaş ve çalışma koşulları bakımından farklı olanaklar sunabilir. Adaylar, karnehesaplama.com aracılığıyla elektrik teknikeri iş ilanlarına ulaşabilir.
6) Elektrik Enerjisi Üretim, İletim Ve Dağıtımı Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Elektrik Enerjisi Üretim, İletim Ve Dağıtımı bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.