Film Tasarımı Ve Yönetmenliği Bölümü Nedir, Hakkında Bilgi

 İlgili Bağlantılar 

 

1) Film Tasarımı Ve Yazarlığı Bölümü Nedir?

Film Tasarımı ve Yazarlığı Bölümü, sinema ve televizyon alanında öğrencilere teknik bilgi ve beceri kazandırarak sanatsal alanda tasarlayabilme, yaratabilme, yazabilme kabiliyeti kazandırmayı hedefleyen lisans programıdır. Bölümün temel amacı; sinema ve dizi-film sektöründe bir projenin nasıl planlanacağını bilen, devamında projeyi yazıp onu estetik kaygılarla film ve ses teknolojisi çerçevesinde çekebilme becerine sahip bireyler yetiştirmektir. Çalışma disiplinine sahip, sektörün gerektirdiği iş bölümüne hakim, topluluk yönetme ve empati yeteneği gelişmiş birey yetiştirmek esastır. Yeni medya çağı ile birlikte ulusal/uluslararası standartlara uygun içerikler oluşturmak ve geliştirmek için önemli bir bölümdür. Film Tasarım ve Yazarlık Bölümü öğrencilerinin, sinema ve televizyon sektöründe üretim-dağıtım zinciri içinde teknik olarak donanımlı, mesleki gelişmeleri takip edebilen, güncel sinema, sanat, felsefe ve tarih konularında kendini geliştirmeyi amaçlayan mezunlar olmasını hedefler.

2) Film Tasarım Ve Yazarlığı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Film Tasarımı ve Yazarlığı Bölümü eğitimi dili Türkçe olan ve 4 yıl eğitim verilen bir lisans programıdır. Lisans programının ilk yıllarında ağırlıklı olarak teorik dersler bulunurken sonraki yıllarda uygulamalı dersler daha fazladır. Film tasarımı ve yazarlığı taban puanları, bölümü tercih eden öğrenci sayısına ve öğrencilerin puanlarına göre her sene değişiklik göstermektedir. Film Tasarım ve Yazarlık Bölümü olan üniversiteler arasında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi yer alır. Öğrenciler lisans sonrasında Film Tasarımı yüksek lisans programına da devam edebilir.

3) Film Tasarım Ve Yazarlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu alandan mezun olmak isteyenlerin mezun olmadan önce tamamlamaları gereken bazı dersler bulunur. Film Tasarımı ve Yazarlık dersleri şunlardır:

  • Film Yapım Yönetimine Giriş
  • Film Tasarımına Giriş
  • Kitle İletişim Kuramları
  • Türkiye Sinema Tarihi
  • Fotoğraf ve Kamera Tarihi
  • İletişim Toplumbilim
  • Fotoğraf ve Kamera Uygulama
  • Dünya Sinema Tarihi
  • Senaryo Yazım Teknikleri
  • Senaryo Yazım Uygulama
  • Çağdaş Sinema Tarihi
  • Klasik Anlatı Sineması ve Kültürel Etkileri
  • Simülasyon Kuramı ve Sinema
  • Senaryo Analizi

Bölümde öğrencilerin aldığı bu temel derslerin haricinde seçmeli dersler de bulunmaktadır.

4) Film Tasarım Ve Yazarlık Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm ile ilgili araştırma yapanların en merak ettiği sorulardan biri de Film Tasarım ve Yazarlık Bölümü mezunu ne iş yapar sorusudur. Program mezunları; televizyon dizi projelerinde, sinema endüstrisinde, reklam ajanslarında ve medyanın çeşitli alanlarında çalışabilir. Senaryo yazarlığı, yönetmenlik ve kurgu yönetmenliği bölüm mezunlarının üstlenebileceği işler arasında yer alır. Ayrıca lisansüstü eğitimini tamamlayanlar üniversitelerde akademisyen olarak görev alabilir. Buna ek olarak mezunlar, özel kurumlarda senaryo yazımı ve film üretim süreçleri ile ilgili eğitimler de verebilir.

5) Film Tasarım Ve Yazarlık Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Film Tasarım ve Yazarlık iş olanakları; başta senaryo yazarlığı alanında olmak üzere film, dizi ve reklam sektörlerinde çeşitli rollerde bulunmaktadır. Bölüm mezunları sinema ve televizyon sektöründe çeşitli iş olanaklarına sahiptir. Televizyon sektöründe, prodüksiyon yöneticisi ve prodüksiyon asistanı olarak çalışabilir. Yine sektöre bağlı bir işte program oluşturma süreci ile başlayan ve bir proje üretmeye kadar devam eden bütün aşamalarda görev yapabilir. Ek olarak bir projenin parçalarını tamamlamaya yarayan kurgu işlerinde kurgu yönetmeni olarak çalışabilir. Bunların yanı sıra lisansüstü eğitim sonrasında üniversitelerde akademisyen olarak iş olanaklarına sahiptir. Bölümden mezun olanlar, iş arama sürecinde karnehesaplama.com üzerinden senarist-senaryo yazarı iş ilanları gibi farklı ilanları değerlendirebilir.

6) Film Tasarımı Ve Yönetmenliği Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Film Tasarımı Ve Yönetmenliği bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.

Konu Özeti

Bu sayfada aşağıdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz:

Yorum yapın