1) Gemi Makineleri İşletme Bölümü Nedir?
Gemi Makineleri İşletme, gemi içerisindeki sorunların çözülmesini sağlayan, her türlü donanım ve teçhizat işlerini takip eden meslek elemanları yetiştiren bölümdür. Gemi Makineleri İşletme nedir sorusu da bu şekilde cevaplanabilir. Bu bölümün amacı; gemi içerisindeki donanımları ve teçhizatı kullanabilen nitelikli elemanlar yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olanların, gemi içerisinde yaşanan pek çok aksaklığı çözme kabiliyetine sahip olmaları beklenir. Deniz ticaretinin yoğun olduğu bölgelerde, bu bölümden mezun olan, nitelikli personele ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle Gemi Makineleri İşletme bölümü doğrudan mesleki eğitim veren bir bölüm olmasından dolayı önemlidir.
2) Gemi Makineleri İşletme Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Gemi Makineleri İşletmei bölümü, eğitim süresi iki yıl olan bir ön lisans programıdır. Bu bölüm üniversitelerin meslek yüksekokulları çatısı altında eğitim verir. Bu ön lisans programına kayıt olmak isteyen öğrencilerin, ilgili sınavlardan gerekli puanı almaları gerekir. Gemi Makineleri İşletme taban puanları her yıl bu bölüme giren öğrenci sayısına ve bu öğrencilerin aldıkları puanlara göre değişiklik gösterir. Bu bölüm ülkemizde devlet ve vakıf üniversitelerinde bulunur. Bu devlet üniversiteleri şu şekildedir; Galatasaray Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ordu Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi. Bunların yanı sıra vakıf üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesinde de bu bölüm vardır. Ayrıca KKTC’de bulunan Girne Üniversitesinde de bu ön lisans programı bulunmaktadır. Bu bölümü başarıyla bitirenler, Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı olarak eğitimlerini lisans düzeyinde sürdürebilirler. DGS’de başarılı olanlar; Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği gibi bölümlere geçiş yapabilirler.
3) Gemi Makineleri İşletme Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bu bölümde dört yarıyıl boyunca yoğun bir ders programı takip edilmektedir. Dördüncü yarıyılda öğrenciler için zorunlu staj programı vardır. Gemi Makineleri İşletme dersleri üniversitelere göre farklılık gösterebilir. Bununla birlikte zorunlu derslerin bazıları şu şekildedir:
- Temel ve Tıbbı İlk Yardım
- Mekanik Bilimleri
- Dizel Motorları
- Denizde Güvenlik
- Gemi Makinelerine Giriş
- Güvenlik ve Kalite Yönetimi
- Elektroteknik
- Gemi Makineleri Operasyon ve Bakımı
- Denizde Güvenlik
- Gemi Yardımcı Makineleri
4) Gemi Makineleri İşletme Mezunu Ne İş Yapar?
Gemi makineleri işletme ne iş yapar sorusunun birçok cevabı vardır. Bu mezunlar gemi içerisindeki elektrik üretim sistemlerinden itici güç sistemine, kazan sisteminden bunlarla ilgili operasyonlara ve bakımlara kadar birçok alandan sorumludur. Bu ön lisans programını başarıyla bitiren öğrenciler, gemi makineleri işletmeciliği teknikeri unvanını kazanır. Bu teknikerler, gemi için yakıt, su ve yağ alımından sorumludur. Bunun yanı sıra makine dairesinde nöbet tutar. Gemi makinelerine dair bir problem çıkmaması adına önlemler alır. Bununla birlikte periyodik kontroller yapar. Makinelerin basınç, yağ durumu, yakıtları, ısısı ve çalışma devirleri gibi parametrelerini denetler. Bu teknikerler ayrıca tüm makinelerin bakım ve onarımından sorumludur. Bir arıza durumunda, arızanın tespitini bu teknikerler yapar.
5) Gemi Makineleri İşletme Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Gemi Makineleri İşletme iş imkanları özel sektörde oldukça geniştir. Bu bölümü bitiren teknikerler, gemilerde makine vardiya zabiti ve gemi operasyon memuru olarak çalışabilirler. Bunun yanı sıra lojistik firmalarında da gemi ile ilgili transfer bölümlerinde iş bulabilirler. İlgili sınavları başarıyla tamamlayan teknikerler başmakinistlik yapabilirler. Gemi Makineleri İşletme maaş konusu ise görev alınan kuruma ve adayın niteliklerine göre farklılık gösterir. Bu alandan mezun olarak çalışmak isteyenler, Kariyer. net’te yer alan gemi operasyon memuru iş ilanları gibi farklı ilanları inceleyerek başvuruda bulunabilirler.
6) Gemi Makineleri İşletme Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Gemi Makineleri İşletme bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.