1) Geomatik Mühendisliği Bölümü Nedir?
Geomatik, yer yuvarı ve yer yüzü ile ilgili konum bilgilerinin üretiminden kullanılmasına etkin bir iş akışını oluşturmanın bilimi ve teknolojileri bütünüdür. Geomatik Mühendisliği ise arazi yönetimi kapsamında kadastro, taşınmaz mal değerleme ve geliştirilmesi kavramları ve bunlara bağlı arazi/kent bilgi sistemi düzenlemelerini de içermektedir.
2) Geomatik Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Geomatik Mühendisliği bölümü eğitim süresi 4 yıldır.
3) Geomatik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler; – Analitik Geometri ve Vektör Hesaplamaları,
– Temel Ölçme Bilgisi,
– Kartografya,
– Jeodezik Referans Sistemleri,
– Sayısal Görüntüleme ve Yorumlama,
– Uzaktan Algılama,
– Deformasyon Ölçmeleri ve Analizi,
– Jeomorfoloji
– Lazer Tarama Temelleri,
– Uydu Jeodezisi
Ve benzeri derslerden 8 yarıyıllık eğitim süresi itibariyle sorumlu olacaklardır.
4) Geomatik Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Geomatik Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler kamu ve pek çok özel alanda çalışma fırsatı yakalıyor. Bu bölümden mezun olan kişiler, tapu verileri, dijital imar, imar uygulamaları, kent ve arazi imar uygulamaları, afet bilgi sistemleri gibi pek çok alanda çalışma imkanı bulabilirler.
5) Geomatik Mühendisliği Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de Coğrafi Bilgi Teknolojileri sektörü hızla gelişen ve büyüyen sektörler arasındadır. Bu sebep ile Geomatik Mühendisleri için iş sahası çok geniştir. Kamu kurumları ile özel sektör kuruluşlarında, başta Coğrafi/Kent/Arazi/Afet Bilgi Sistemleri, altyapı, inşaat, imar, planlama, seyir, enerji, çevre, orman, ulaşım, savunma sanayi ve iletişim sektörleri olmak üzere, geniş bir yelpaze içerisinde çalışma olanağına sahiptirler. Özel sektör dışında Geomatik Mühendislerinin istihdam edilebileceği kamu kurumlarından bazıları; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Belediyeler, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Harita Genel Komutanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletme Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İl Özel İdareleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı.
6) Geomatik Mühendisliği Bölümü Dgs İle Geçiş Var Mı?
Geomatik Mühendisliği bölümüne DGS ile geçiş vardır.
7) Geomatik Mühendisliği Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Geomatik Mühendisliği bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.