1) Hava Lojistiği Bölümü Nedir?
Havacılık Lojistiği Bölümü, havacılık sektörüne kalifiye personel yetiştirmeyi hedefler. Öğrencilerin programda aldıkları teorik eğitim, onların yönetim becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Eğitim sürecinde hava lojistiği alanında staj da yapan öğrenciler sektörde deneyim kazanır. Bölüm mezunları hava taşımacılığı sektörünün yanı sıra lojistik sektöründe ve endüstriyel üretim firmalarında çalışma imkanı bulabilir.
2) Hava Lojistiği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Hava Lojistiği Bölümü 2 yıllık ön lisans programıdır. Hava Lojistiği Bölümü taban puanları ise öğrencilerin programı tercih etme yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Bölüm; hava taşımacılığı sektöründe donanımlı, bilgili ve yetkin kişiler yetiştirir. Mezunlar DGS’de başarılı olmaları durumunda lisans programlarına geçiş yapabilir. Havacılık Yönetimi Bölümü, Lojistik Yönetimi Bölümü, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü tercih edilebilecek lisans programları arasında yer alır.
3) Hava Lojistiği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bu alanda kariyer inşa etmek isteyen kişiler, Hava Lojistiği Bölümü ne iş yapar konusunu araştırır. Hava Lojistiği Bölümü öğrencileri, meslek ile ilgili temel bilgileri birinci ve ikinci yarıyılda öğrenir. Öğrenciler bir sonraki yıl uygulamalı dersler alır ve staj yapar. Staj günlerinin sayısı da üniversiteye bağlı olarak değişmektedir. Tüm dersleri tamamlayan öğrenciler, hava lojistik teknikeri unvanını almaya hak kazanırlar. Bu bölümü seçen adaylar aşağıda belirtilen derslerden sorumlu olur:
- Gümrük Yönetimi
- Lojistiğe Giriş
- Hava Taşımacılığı Temelleri
- Ticaret Hukuku Genel İşler
- Havacılıkta Stratejik Yönetim
- Tehlikeli Malların Nakliyesi
- Havacılık Tedarik Zinciri Yönetimi Müdahalesi
- Hava Taşımacılığı ve Yönetimi
- Hava Kargo Elleçleme
- Trafik ve Sigorta Hukuku
4) Hava Lojistiği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Hava Lojistiği Bölümü mezunları havayolu ve nakliye tesislerinde çeşitli pozisyonlarda görev alabilmektedir. Bölüm mezunları sivil havacılık sektöründe çalışmak için gerekli donanıma sahiptir. Havacılık sektörünün yanı sıra, lojistik, endüstri gibi alanlarda da çalışabilirler. Bununla birlikte, kendi işlerini de yapma imkanları bulunur. Mezunların yaptığı işler görev aldıkları pozisyona bağlı olarak belli ölçüde farklılık gösterebilir. Planlama, dağıtım, envanter yönetimi ve yönetim mezunların görev alabileceği alanlar arasında yer alır.
5) Hava Lojistiği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Hava Lojistiği ön lisans programı mezunları; planlama, pazarlama, envanter yönetimi, depolama, dağıtım, nakliye, sigorta, satın alma, müşteri hizmetleri, satış ve dış ticaret departmanlarında çalışabilir. Bunun yanı sıra, havacılık dışında bir kariyerle ilgilenen adaylar lojistik ve endüstri gibi farklı sektörlerde de çalışabilirler. Bu bölümü başarıyla tamamlayan mezunlar, kamu kurumlarında ve özel şirketlerde çalışma imkanına sahiptir. Mezunlar genellikle özel sektörde daha fazla iş imkanı bulur. Bölüm mezunları bu alanda yayınlanan iş ilanlarını karnehesaplama.com üzerinden takip edebilir. Adaylar hava lojistiği iş ilanları arasından kendilerine uygun seçeneklere başvuru yaparak çalışma imkanı bulabilir. Diğer yandan iş alarmı oluşturma özelliğini kullananlar bu alanda yeni bir ilan yayınlandığında bildirim yoluyla haberdar edilir.
6) Hava Lojistiği Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Hava Lojistiği bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.