Patoloji Laboratuvar Bölümü Nedir, Hakkında Bilgi

 İlgili Bağlantılar 

 

1) Patoloji Laboratuvar Teknikleri Bölümü Nedir?

Patoloji laboratuvar teknikleri, doku veya vücut sıvılarının incelenmesi ve değerlendirilmesi konusunda eğitim veren bir bölümdür. Özellikle hastalıkların tanımlanması için oldukça önemli bir meslek koludur. Bu bölüm içerisinde verilen eğitimler kapsamında en ileri düzeyde teknolojilerden faydalanılır. Patoloji laboratuvar teknikleri bölümü bir ön lisans bölümüdür. Çalışma alanı oldukça geniş olan bu bölüm öğrenciler tarafından oldukça ilgi görür. Bu nedenle patoloji laboratuvar teknikleri 2 yıllık taban puanları yıllara göre farklılıklar gösterir. Bu bölümden mezun olan öğrenciler direkt olarak patoloji ve sitoloji laboratuvarlarında iş hayatına başlayabilirler. Özel işletmelerde çalışma imkanı bulunduğu gibi resmi kuruluşlarda da çalışma imkanı sunan bir bölümdür. Hastanelerin en önemli personellerinden biri olan patoloji teknikerleri bu bölümden mezun olurlar.

2) Patoloji Laboratuvar Teknikleri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Patoloji laboratuvar teknikleri nedir sorusu üniversite tercihi yapacak öğrenciler tarafından sıklıkla sorulur. Bu bölümde özel üniversitelerin sağlık meslek yüksek okulları tarafından 2 yıllık eğitim verilir. Bu eğitimi alabilmek için öncelikle üniversite sınavına giriş yapmak gerekir. Diğer sağlık bölümlerinde olduğu gibi patoloji laboratuvar teknikleri bölümünde de sayısal puan türü esas alınır. Yapılacak sınav sonucunda alınan puan ve patoloji laboratuvar teknikleri sıralamasına göre adaylar bu bölümü tercih edebilirler. Patoloji laboratuvar teknikleri taban puanları tercih edilen üniversiteye ve okulun kontenjan sayısına göre farklılıklar gösterir. Yapılan tercih sonuçlarına göre üniversitenin patoloji laboratuvar teknikleri bölümüne kayıt işlemi yapılır. Böylece öğrenciler bu alanda eğitim görmeye hak kazanır. Bu bölümden mezun olan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile eğitimlerini 4 yıla tamamlayabilir. Bu bölümden geçiş yapılabilen 4 yıllık lisans programları şunlardır:

  • Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji
  • Hemşirelik
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik
  • Biyoteknoloji
  • Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
  • Biyoloji
  • Biyomühendislik
  • Genetik ve Biyomühendislik

3) Patoloji Laboratuvar Teknikleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Patoloji laboratuvar teknikleri dersleri öğrencileri mesleki anlamda çalışmaya hazırlayan derslerdir. Üniversitede verilen derslerin çok az bir kısmı temel dersleri içerirken çoğunluğu ise mesleğe yönelik bilgiler içerir. Patoloji laboratuvar teknikleri okuyanlar tarafından görülen derslerden bazıları şunlardır;

  • Anatomi
  • İlk Yardım
  • Hastalıklar Bilgisi
  • Moleküler Patoloji
  • Makroskobik Diseksiyon
  • Histoloji
  • Patoloji Laboratuvar Teknikleri Uygulaması
  • Genel Kimya
  • Genel Histoteknoloji
  • Genel Mikrobiyoloji
  • Laboratuvar Güvenliği
  • Adli Patoloji
  • Sitoteknoloji II
  • Sitoteknoloji I
  • Patolojide Temel Kavramlar
  • Patolojide Kullanılan Cihaz ve Bakımı

Mesleki alanda bilgi veren bu dersler dışında ayrıca öğrenciler seçmeli dersler, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, İngilizce ve Türk Dili gibi dersler de alırlar. Bu derslerden üniversite tarafından belirlenen geçer ders notunu alarak başarı gösteren adaylar mezun olmaya ve diploma almaya hak kazanırlar. Bu bölüm belirli bir dönem staj zorunluluğu bulunan bir bölümdür. Bu nedenle zorunlu staj eğitiminin de başarı ile tamamlanması gerekir. Aksi halde öğrenciler bölümden mezun olamazlar. Verilen eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilere Patoloji Laboratuvar ön lisans diploması verilir. Öğrenciler mezun olduktan sonra Patoloji Teknikeri olarak çalışabilir.

4) Patoloji Laboratuvar Teknikleri Mezunu Ne İş Yapar?

Patoloji laboratuvar teknikleri mezunu ne iş yapar sorusu bu alanda çalışmak isteyen öğrenciler için oldukça merak edilen bir konudur. Bu alanda eğitim alan kişilerin çalışma alanı dokulardır. Herhangi bir yöntem ile insan vücudundan alınan parçaların uygun malzemeler ile tetkikinin yapılması sağlar. Hastalıkların tespiti konusunda oldukça önemli bir işleve sahiptir. Patoloji teknikeri kesit için su banyosunu hazır hale getirir. Doku takip işlemlerini otomatik ya da manuel bir biçimde yapar. Her doku birbiri ile aynı olmadığından dolayı her dokuya özel kesit alır. Alınan kesitlerin incelenmesi için dokuya boyama işlemi uygular. Mikroskop altında dokuları inceleyerek normal olan ve olmayan kısımları belirler. Yaptığı tüm test, deney ve analizleri düzenli bir biçimde kayıt altına alır. Çalıştığı ortamda yer alan tüm medikal malzemeleri temizleyerek dezenfekte eder. Mikroskoba ait lam ve blokların arşivlenmesi işlemini gerçekleştirir. Bölüm mezunlarının yaptığı tüm işlemleri büyük bir titizlik ve özen ile gerçekleştirmesi gerekir. Patoloji laboratuvar teknikleri bölümü mezunları mikroskop, kan sayım cihazı, bilgisayar, santrifuj, yarı otomize sistemler, mikrogam, otoanalizörler, cam veya porselen malzemeler, elektronik terazi ve mikrodalga fırın gibi aletleri kullanır. Bu pozisyonda çalışan kişiler, alet ve cihazların kullanımı ve bakımı konusunda gerekli bilgi ve birikime sahip olmalıdır.

5) Patoloji Laboratuvar Teknikleri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Patoloji laboratuvar teknikleri iş imkanı birçok kurum tarafından sağlanır. Patoloji laboratuvar teknikleri bölümünden mezun olan adaylar genellikle devlet veya özel hastanelerde çalışma imkanı bulurlar. Patoloji laboratuvar teknikleri mezunları patoloji ve sitoloji laboratuvarlarında, tıp fakültelerinin laboratuvarlarında, histoloji laboratuvarlarında, adli tıp kurumu patoloji laboratuvarlarında, laboratuvarlara malzeme-cihaz temini sağlayan şirketlerde ve moleküler patoloji laboratuvarlarında çalışırlar. Patoloji laboratuvar teknikleri bölümü mezunları ÖSYM tarafından yapılan KPSS’ye giriş yaparak devlet memuru olmaya hak kazanır. Atama için gerekli olan puanı alan adaylar devlet hastanelerinde sağlık memuru olarak sözleşmeli veya kadrolu olarak görev alır. Bölümden mezun olan adaylar resmi kurumlar bünyesinde ya da özel sektörde çalışabilirler. Kariyerlerini bu alanda inşa etmek isteyen bölüm mezunları karnehesaplama.com’te yer alan patoloji teknikeri iş ilanlarına başvuru yapabilirler.

6) Patoloji Laboratuvar Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Patoloji Laboratuvar bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.

Konu Özeti

Bu sayfada aşağıdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz:

Yorum yapın