1) Peyzaj Ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Nedir?
Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği, peyzaj alanı düzenlenmesi ve ilgili süs bitkilerinin yetiştirilmesi üzerine eğitim verir. Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümünün temel amacı peyzaj ve bitkiler ile ilgili gerekli donanıma sahip kişiler yetiştirmektir. Bu amaç kapsamında programın içeriğinde peyzajla ilgili birçok ders yer almaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrencilerin peyzajla ilgili alanları oluşturabilmesi, çeşitli süs bitkilerini yetiştirebilmesi beklenmektedir. Peyzaj ve süs bitkileri yetiştiriciliği nedir, sorusunu daha kampamlı inceleyebilmek adına, bölümdeki verilen derslere ve iş olanaklarına detaylı bakılmalıdır.
2) Peyzaj Ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü, 2 yıllık ön lisans programıdır. Bu bölümle ilgilenen adayların öncelikle lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekir. Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği taban puanlarını inceleyerek tercih yapmalısınız. Peyzaj ve süs bitkileri yetiştiriciliği taban puanları (2 yıllık) her sene farklılık gösterir. Ayrıca bu bölümden mezun olanlar DGS ile Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Orman Mühendisliği Bölümü gibi lisans programlarına geçiş yapabilir.
3) Peyzaj Ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü derslerinin içeriği ağırlıklı olarak uygulamalı derslerden oluşmaktadır. 2 yıllık bölümün toplam eğitim süresi dört dönemden oluşmaktadır. Bölümde verilen derslerden bazıları şu şekildedir:
- Temel tasarım
- Botanik, bitki yetiştirme ortamları ve hidroponik
- Süs bitkileri yetiştiriciliği
- Bitki fizyolojisi
- Teknik resim
- Peyzaj ekolojisi
- Fidancılık tekniği
- Mevsimlik çiçek yetiştiriciliği
- Peyzajda bilgisayar uygulamaları
- Yer örtücüler ve peyzajda kullanımı
- Park ve bahçelerde bakım ve onarım
- Peyzajda sulama
- Çim alanların kurulması ve bakımı
- Park bahçe bakım ve onarım teknikleri
- Tıbbi aromatik bitkiler
- Fidanlık tesisi ve yönetimi
- Soğanlı bitkiler
- Arazi düzenleme ve proje aplikasyonu
Derslerin bir kısmı okuldan okula farklılık gösterebilmektedir. Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için asgari not ortalamasını sağlaması ve stajlarını başarıyla tamamlamaları gerekir. Bölümden mezun olduktan sonra öğrenciler ilgili ön lisans diplomasını almaya hak kazanır.
4) Peyzaj Ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümünün amacı; sistemi tanıyan, çevrenin değerlerini çevre estetiği ile buluşturan, peyzaj bitkileri yetiştiriciliği konusunda bilgili, tüm peyzaj değerlerine ve peyzajı oluşturan birimlerin detaylarına hakim, ofis, şantiye koşullarında grup çalışmalarına uyum sağlayabilecek kişiler yetiştirmektir. Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği ne iş yapar sorusunun cevabı; peyzaj mimarının yanında çevre düzenleme, tasarım ve planlarının araziye uygulanması gibi süreçlerde aktif rol alır, şeklinde verilebilir. Bunların dışında süs bitkisi yetiştirmek de görevleri arasında bulunur.
5) Peyzaj Ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bu bölümü tercih etmeyi düşünenlerin merak ettiği konulardan biri de iş imkanlarıdır. Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği iş imkanları açısından farklı fırsatlar sunar. Peyzaj ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Bölümü mezunları çeşitli kamu kurumlarında ve özel işletmelerde çalışabilir. Tekniker unvanı ile mezun olan öğrenciler, çevre düzenleme çalışmaları yapan ilgili kamu kurumlarında, belediyelerde, süs bitkileri üretimi ve pazarlaması yapan sera ve fidancılık işletmelerinde, peyzaj proje ve uygulama firmalarında iş bulabilir. Peyzaj ve süs bitkileri yetiştiriciliği maaş aralıkları açısından çalışılacak firmanın ücret politikasına ve teknikerin tecrübesine göre değişiklik gösterir. Adaylar, karnehesaplama.com üzerinden peyzaj teknikeri iş ilanlarına ulaşabilir.
6) Peyzaj Ve Süs Bitkileri Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Peyzaj Ve Süs Bitkileri bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.