1) Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü Nedir?
Raylı ulaşım sistemleri gerek şehir içi gerek şehirler arası ulaşımda sıkça kullanılmakta ve büyük bir önem arz etmektedir. Bu ihtiyaçtan doğan bir bölüm de Raylı Sistemler Yol Teknolojisi bölümü olmuştur. Bir ön lisans programı olarak demir yolları sektörüne kalifiye teknikerler yetiştirir. Bu alanda eğitim görmeyi düşünen öğrenciler raylı sistemler yol teknolojisi nedir ve temel amaçları nelerdir sorularını sormaktadır. Bölümün temel amacı; demir yollarında kullanılan raylı sistemlerin, temel teçhizatların bakım ve onarım görevini üstlenecek teknikerler yetiştirmektir. Bu bölümü tercih edecek öğrencilerin, matematik ve mühendislik derslerine ilgili olması, saha çalışmasını benimsemiş olması ve demir yolları ulaşım alanına ilgili olması gibi özelliklere sahip olmaları gerekir.
2) Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Raylı Sistemler Yol Teknolojisi bölümü, iki yıllık bir ön lisans bölümdür. Öğrencilerin iki yıllık, yani dört yarıyıllık bu süreçte mezun olabilmeleri için 120 AKTS kredisini tamamlamaları ve raylı sistemler alanında zorunlu stajlarını yerine getirmeleri gerekir. Bu alanı tercih etmek isteyen adaylar, Raylı Sistemler Yol Teknolojisi taban puanları ve sıralamalarını inceleyebilirler. İki yıllık ön lisans eğitimini tamamladıktan sonra dikey geçiş yapmak isteyen öğrenciler DGS sınavına girerek İnşaat Mühendisliği ve Raylı Sistemler Mühendisliği gibi bölümlere geçiş yapabilirler.
3) Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Raylı Sistemler Yol Teknolojisi bölümünde eğitim gören öğrenciler, dört yarıyıldan oluşan eğitim süreçlerinde mühendislik, matematik ve ulaşım sistemleri ile ilgili dersleri alırlar. Raylı Sistemler Yol Teknolojisi alanında eğitim görmeyi planlayan ve kariyerini bu alanda devam ettirecek öğrenciler şu dersleri alırlar;
- Matematik,
- Teknik Resim,
- Raylı Sistem Bilgisi,
- Teknolojinin Bilimsel İlkeleri,
- İş Güvenliği,
- Raylı Sistem Trafiği,
- Zemin Mekaniği,
- Yol Altyapısı ve Bakımı,
- Yol Makineleri,
- Kent İçin Raylı Ulaşım Sistemleri,
- Ray Kaynağı,
- Yapı Malzemeleri,
- Teknik İngilizce.
Bu dersleri başarılı biçimde tamamlayan ve mezuniyet hakkı kazanan öğrenciler raylı sistemler yol teknisyeni unvanını kazanırlar.
4) Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Raylı Sistemler Yol Teknolojisi bölümü mezunları demir yolları alanında kullanılan tüm raylı sistemlerin bakımından ve onarımından sorumludur. Demir yolu güzergahındaki rayları inceler, problem tespiti yapar ve mevcut sorunların giderilmesini sağlar. Raylı sistemler üzerindeki; balast, makas, travers ve travers bağlantıları demir yolu taşımacılığı için önem arz ettiğinden bunların bakımı ve onarımı büyük önem arz etmektedir. Ayrıca demir yolu yapımı sırasında da rayların üretim ve döşeme işlemlerinde aktif rol alırlar. Kullanılan tüm teçhizatların da kontrollerini sağlarlar.
5) Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Mezunlar genellikle Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarında çalışmaktadır. Bu bölümü seçecek aday öğrenciler veya öğrenciler raylı sistemler yol teknolojisi ne iş yapar sorusunun cevabını merak edebilirler. Devlette çalışmanın yanı sıra belediyelere bağlı Metro A. Ş şirketlerinde ve özel sektördeki ray ve raylı sistem parçaları üreten kuruluşlarda tekniker olarak çalışabilmektedirler. Raylı sistemler yol teknolojisi maaşları, çalışan kuruma, yapılan işe ve sektördeki tecrübeye göre değişiklik göstermektedir. Raylı sistemler yol teknolojisi iş imkanları genel olarak bu şekil de olsa da DGS ile geçilen İnşaat Mühendisliği ve Raylı Sistemler Mühendisliği bölümlerinde de çeşitli iş imkanları bulunur. DGS ile Raylı Sistemler Mühendisliği bölümüne geçen öğrenciler raylı sistemler mühendisi unvanını alarak iş olanaklarını arttırabilirler. Bu alanda eğitim görmüş kişiler, karnehesaplama.com üzerinden iş ilanlarını inceleyebilir, istedikleri iş fırsatlarını değerlendirebilirler.
6) Raylı Sistemler Yol Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Raylı Sistemler Yol bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.