1) Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Nedir?
Teknolojinin gelişmesi her alanda olduğu gibi sağlık alanında da yeni gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Bu bölümde, bilgisayar programcılığı bölümü derslerine ek olarak sağlık bilgi sistemleri ile ilgili dersler verilerek sağlık bilgi sistemleri teknikerleri yetiştirilir. Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği nedir sorusunu, sağlık bilgi teknolojileri ile ilgili program ve yazılımlarını kullanarak geliştiren kişilerdir şeklinde yanıtlamak mümkündür. Bölümde eğitim gören öğrencilerin sorumluluk sahibi, bilgisayar programcılığına ilgi duyan ve sağlıkla ilgili bilgi sistemlerini geliştirmeye uygun kişiler olması önemlidir. Bölümü tercih etmek isteyen öğrenciler için Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği yorumları yol gösterici olabilir.
2) Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Bölümde okuyan öğrencilerin mezun olabilmesi için 120 AKTS alması ve eğitim gördüğü üniversitenin mezuniyet koşullarını yerine getirmesi gereklidir. Sağlık Bilgi Sistemleri taban puanları, bölümün bulunduğu üniversitenin devlet veya vakıf üniversitesi olmasına bağlı olarak farklılık gösterir. Vakıf üniversitelerinde tam burslu, % 50 ve % 25 burslu taban puanları ile paralı taban puanları birbirinden faklıdır. Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü mezunlarının DGS ile 4 yıllık lisans eğitimi alabilecekleri pek çok farklı bölüm vardır. Bu bölümler; Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Fizik, Fizik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği Bölümleri’dir.
3) Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği dersleri, üniversitelere göre farklılık gösterir. Bilgisayar okuryazarlığı, programlama, veri tabanı, mesleki matematik, internet programcılığı , görsel programlama, sağlık bilişimi ve hastane bilgi yönetim sistemleri gibi dersler bu bölümde öğrencilerin eğitim almaları gereken derslerdendir. Bölüm ile ilgili teorik derslerin yanında uygulamalı dersler de verilir. Bölümden mezun olabilmek için staj zorunluluğu bulunur.
4) Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Ne İş Yapar?
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerleri ne iş yapar sorusunu cevaplayabilmek için bu alanda görev alan kişilerin çalışma alanlarını incelemek gerekir. Bu bölümden mezun olan teknikerler, kamu ve özel sağlık kuruluşlarında bilgisayar destekli tıbbi cihazların çalıştırılması, bakımlarının yapılması ve onarımlarının sağlanması gibi görevleri üstlenir. Sağlık bilgi sistemleri teknikerleri bilgisayar destekli tıbbi cihazların nasıl çalıştığını da öğreterek bağlı bulunduğu kurumun sağlık teknolojilerini geliştirir. Bölümde eğitim gören öğrenciler sağlık ve bileşim teknolojileri alanında gerekli bilgiye sahip olur. Sağlık teknolojileri alanında yeni yazılımlar üreterek ortaya çıkabilecek sorunları çözebilen kişiler olarak yetiştirilmesi amaçlanır. Bölüm mezunları programın gerektirdiği temel bilgisayar kullanımı becerilerine sahiptir. Tıbbi terimleri, hastalıkları ve çalıştığı kurumun yapısını bilir. Sağlık teknolojileri ile ilgili gelişmeleri takip ederek bu gelişmelerden yararlanır. Yabancı dil bilmesi bu gelişmeleri daha kolay takip etmesini sağlar.
5) Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Sağlık Bilgi Teknikerliği iş imkanları arasında devlet ve özel sektör sağlık kuruluşları öncelikli olmak üzere pek çok çalışma alanı yer alır. Bölüm mezunları, KPSS’den geçerli puanı almaları şartı ile devlet hastanelerinde ve sağlıkla ilgili devlet kurumlarında çalışabilir. Özel hastaneler ve sağlık sektörü ile ilgili özel kuruluşlar da çalışma alanlarını oluşturur. Sigorta şirketleri, tıbbi ilaç üretimi ve dağıtımı yapan şirketler ile sosyal güvenlik kurumları da mezunların girebileceği iş olanaklarındandır. Çalışma alanları arasında; Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlar, üniversite hastaneleri ve Kızılay gibi kuruluşlar da yer almaktadır. Sağlık sektöründeki tüm bilişim firmaları ve basın yayın kurumlarının sağlık ile ilgili bölümleri de sağlık bilgi sistemleri teknikerliği mezunlarının çalışabileceği iş yerlerindendir. Bu alanda mesleki kariyerini ilerletmek isteyen kişiler, karnehesaplama.com sitesinde yer alan bilgi sistemleri teknisyeni iş ilanlarını inceleyerek kriterlerine uygun ilanlara başvurularını gerçekleştirebilirler.
6) Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.