1) Seracılık Bölümü Nedir?
Seracılık, mevsimi beklenmeksizin çiçek ve sebze üretimini mümkün kılan alanların hazırlanması ve bu alanlarda yetiştiriciliğin gerçekleştirilir hale gelmesi adına tekniklere hakim işgücü yetiştirmeyi amaçlayan bir disiplindir.
2) Seracılık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Seracılık, üniversitelerde Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan 2 yıllık önlisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca TYT puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. 2019-2020 yılı YÖK verilerine göre bu bölüm yalnızca 7 üniversitede 10 farklı seçenekle bulunmaktadır.
3) Seracılık Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversitede seracılık üzerine eğitim almayı amaçlayan ve listelerinde yer verecek olan aday öğrenciler;
- Genel Seracılık,
- Bitki Ekolojisi,
- Bahçe Bitkileri Temel Bilgileri,
- Serada Üretim Teknikleri,
- Serada Sulama Teknikleri,
- Serada Toprak Verimliliği,
- Serada Isıtma Soğutma Yöntemleri,
- Tarım Ekonomisi,
- Uygulamalı Seracılık,
- Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği,
- Süs Bitkileri Yetiştiriciliği,
- Sera Bitki Hastalıkları,
- Sera Bitki Zararlıları,
- Bitki Fizyolojisi,
- Sera Bitki Beslenme Bozuklukları,
- Sera Ürünlerinin Pazarlanması
Ve benzeri daha birçok dersten 4 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayanlar “Seracılık Önlisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. 2 yıllık önlisans diplomasını 4 yıllık lisans diplomasına tamamlamak isteyen mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’ndan elde edecekleri puan ile bitki koruma ve tarla bitkileri, bahçecilik, organik tarım işletmeciliği, bitkisel üretim teknolojileri, peyzaj mimarlığı bölümlerinde çalışmalarına devam edebilirler.
4) Seracılık Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Seralarda sebze ve çiçek üretimi konusunda çalışmalar gerçekleştirirler ve ayrıca üretim yaptıkları seraların durumunu kontrol ederek olası problemlere çözüm üretirler.
5) Seracılık Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Birbirinden farklı bitki örtülerine sahip Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında seracılık sektörü gün geçtikçe daha popüler hale gelmeye başlamıştır. Mezunlar sebze ve süs bitkisi seraları, tohum, gübre, sulama ekipmanı mağazaları ve ülkenin ilgili devlet daireleri gibi özel kuruluşlarda teknik personel olarak çalışabilirler. Seracılık teknikerleri, devlet veya tüzel kişi ya da kurumlara ait seralarda çalışabileceği gibi kendisi özel seralar kurabilir. Söz konusu iş imkanlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olacaktır.
6) Seracılık Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Seracılık bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.