1) Tıbbi Tanıtım Ve Pazarlama Bölümü Nedir?
Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama bölümünün temel amacı; ilaç ve medikal sektöründe istihdam edilmek üzere eğitimli satış elemanları yetiştirmektir. Bölüm mezunları tıbbi tanıtım sorumlusu, tıbbi satış temsilcisi, ilaç mümessili, tıbbi mümessil, ürün tanıtım temsilcisi gibi unvanlarla çalışabilirler. Birincil görevleri; ilaçları ve tıbbi malzemeleri, sağlık sektöründe çalışan diğer personellere tanıtmak ve satış işlemlerini yönetmektir.
2) Tıbbi Tanıtım Ve Pazarlama Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Üniversitelerin meslek yüksekokulları bünyesinde yer alan bölümün eğitim süresi iki yıldır. Bir ön lisans programıdır. Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama taban puanları her yıl değişiklik gösterir. Tercih yapacak adayların güncel puan tablolarını takip etmeleri faydalı olur.
3) Tıbbi Tanıtım Ve Pazarlama Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversitelerin ilgili bölüm müfredatları hem genel sağlık alanını hem de pazarlama alanını kapsayacak şekilde hazırlanmıştır. Bu bölümü tercih edecek adayların sorumlu olabilecekleri bazı temel Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama dersleri aşağıda sıralanmıştır:
- Anatomi
- Biyokimya
- Fizyoloji
- Farmakoloji
- Mikrobiyoloji
- Toksikoloji
- Biyoistatistik
- Hastalıklar Bilgisi
- Tıbbi Terminoloji
- Bitkisel Ürünler Bilgisi
- Genel İşletme İlkeleri
- Satış ve Pazarlama Teknikleri
- Temel Bilgi Teknolojilerini Kullanma
- Yönetim ve Organizasyon
- İlaç Pazarı ve Firma Değerlendirmesi
- Sağlık Mevzuatı
- İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
İki yıllık eğitim programında ayrıca zorunlu staj da bulunur. Staj sayesinde öğrenciler, aldıkları dersleri uygulama pratiği edinirler. Ön lisans Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama okuyanlar mezun olduklarında isterlerse Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek bazı lisans programlarına devam edebilirler. Sınavda yeterli puanı alan adaylar dört yıllık Pazarlama, Uluslararası Ticaret, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Lojistik ve İşletmecilik, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Uluslararası Ticaret ve Finans bölümlerinden birini tercih etme hakkına sahiptirler.
4) Tıbbi Tanıtım Ve Pazarlama Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bölüm mezunları genellikle ilaç firmalarında, ecza depolarında, tıbbi cihaz firmalarında veya medikal firmalarında satış temsilcisi ve tıbbi tanıtım sorumlusu olarak istihdam edilirler. Sağlık personeline ve eczacılara dönemsel olarak ürünleri tanıtır ve pazarlamasını yaparlar. Sektördeki yenilikleri takip etmek ve ürünleri yakından tanımak için bilimsel toplantılar organize ederler. İlgili pazar hareketlerini ve sağlık mevzuatını yakından takip ederek satış şartlarını düzenler, performans değerlendirmesi yapar ve rapor hazırlarlar. Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama mezunu ne iş yapar diye araştırıldığında mezunların çoğunlukla ilaç ve medikal sektöründe görev aldıkları görülür.
5) Tıbbi Tanıtım Ve Pazarlama Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Programdan mezun olanların; ilgili sektördeki firmaların ihtiyaç duydukları teknik bilgiye ve becerilere sahip, etkili iletişim kurabilen, etik değerleri gözeten, alanındaki yenilikleri takip eden, nitelikli birer tanıtım ve pazarlama elemanı olmaları beklenir. Tıbbi tanıtım ve pazarlama iş imkanları çoğunlukla sağlık ve ilaç, sosyal hizmetler, halkla ilişkiler, tıbbi ve medikal ürünler, pazarlama ve satın alma, sigortacılık gibi alanlarda yer alır. Hizmet içi eğitim alan meslek elemanları, deneyim kazandıkça çalıştıkları kurumda idari kademelere de yükselebilirler. Ayrıca medikal girişimcilik eğitimi alarak şahsi firmalarını kurma imkanına da sahiptirler. Tıbbi tanıtım ve pazarlama maaşları hem deneyime göre hem de çalışılan firmanın bulunduğu sektöre, büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Bölüm mezunlarına özel sektörde daha fazla ihtiyaç duyulur. İlgili alanlarda istihdam edilmek üzere eleman arayan firmaların iş ilanlarına karnehesaplama.com üzerinden ulaşabilir, dilerseniz özel olarak tıbbi mümessil iş ilanlarını inceleyebilirsiniz.
6) Tıbbi Tanıtım Ve Pazarlama Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Tıbbi Tanıtım Ve Pazarlama bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.