Makine Bölümü Nedir, Hakkında Bilgi

 İlgili Bağlantılar 

 

1) Makine Bölümü Nedir?

Makine bölümü üniversitelerin meslek yüksekokullarında bulunan ve iki yıllık eğitim veren bir ön lisans programıdır. Meslek yüksekokulları tarafından eğitim verilen bu bölümlerde kamuda ve özel sektörde çalışması hedefiyle deneyimli tekniker personel yetiştirilmesi amaçlanır. 2 yıllık Makine bölümü okuyarak bu bölümden mezun olan kişiler makine üretiminde çalışır ve sektöre katkı sağlar. Bu bölümde okumayı planlayan öğrencilerin fizik ve matematik gibi alanlar ile makinelere ilgi duymaları gerekmektedir. Makine bölümünde öğrencilere genel olarak fizik ve matematik temel kuralları eğitimi verilir. Daha sonra ise makinelerin hareketli parçaları üzerine eğitim verilir. Makine düzenekleri, çalışma mantığı, hareketli fizik ve teknik çizim dersleri ile öğrencilerin düşünme mekanikleri bu yönde geliştirilir. Bu bölümlerden mezun olan öğrenciler hem teknik çizim hem de bilgisayarlı çizim alanında donanıma sahip olmalıdır. Öğrencilere verilen akademik eğitimin yanında çalışma disiplini ve üretim bilinci kazandırılması amaçlanır. Meslek yüksekokulu eğitim programlarının amacı; sektörün gelişmesine katkı sağlayacak öğrenciler yetiştirilmesidir.

2) Makine Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Makine bölümü puanları ve Makine bölümü sıralama bilgileri üniversitelere göre değişiklik göstermektedir. Hemen hemen her üniversitede yer alan iki yıllık ön lisans eğitim programlarına dahil olan Makine bölümü puanları ÖSYM tercih rehberinde yer alır. Bir ön lisans programı olduğu için iki yıllık eğitim verir. Genellikle ilk yılda imalat işlemleri ikinci yılda ise proje tasarımları eğitimleri verilir. Buradan mezun olmak için öğrencilerin toplam 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitenin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Mezun olduktan sonra dilerlerse DGS’den aldıkları puan ile dört yıllık ilgili bir bölüme geçiş yapabilir ve mühendislik eğitimi alabilirler. Fakat DGS’ye girmeseler bile Makine bölümü mezunları sanayide ve kamu kurumlarında çalışabilirler. Makine bölümünü okumak için gerekli olan özellikler şunlardır;

  • Analitik düşünme yetisine sahip olmak.
  • Pozitif bilimlere ilgi duymak.
  • Matematik işlemlerini hızlı bir şekilde yapabilmek.
  • Tasarım yetilerini geliştirmek, üç boyutlu düşünebilmek.
  • El becerisine sahip olmak.

3) Makine Bölümü Dersleri Nelerdir?

Makine bölümü dersleri ağırlıklı olarak sayısal derslerdir. Makine bölümünde okuyan öğrenciler toplam 2 öğrenim yılı, yani 4 dönem boyunca eğitim görürler. Bu süreçte öncelikle Temel Matematik ve Fizik gibi dersleri alırlar. Daha sonraki süreçlerde ise mühendislik ve makine dersleri içeren karma bir eğitim görürler. Hareketli parçalar üzerine birçok ders almalarının yanında üç boyutlu düşünebilme ve teknik çizim dersleri alırlar. Aynı zamanda gelişen teknoloji ile birlikte bilgisayar destekli çizim dersleri daha da önem kazanır. Üniversiteler buna yönelik olarak bilgisayar laboratuvarları kurmakta, öğrencilerin sanayiden gelen talepleri daha iyi karşılayacak altyapıyla yetişmeleri için eğitim programlarını genişletmektedir. Makine bölümünde okumayı planlayan öğrencilerin karşılaşacakları dersler şunlardır;

  • Teknik Çizim ve Üç Boyutlu Düşünme
  • Ölçme Kontrol
  • Termodinamik
  • Sistem Analiz ve Tasarımı
  • Temel Fizik
  • İngilizce
  • Hidrolik Pnömatik
  • Türkçe ve Tarih
  • Temel İmalat İşlemleri
  • Makine Meslek Resmi
  • Mukavemet
  • Malzeme Teknolojisi
  • Şekillendirme İşlemleri
  • Dökümlerde Isıl İşlem
  • Bilgisayar Destekli Çizim
  • Makine Parçaları ve Hareketli Elemanlar
  • CNC Torna Tezgahı ve Teknolojisi
  • Alışılmamış Üretim Yöntemleri
  • Tersine Mühendislik ve Kalite Kontrol
  • İş Kalıpları
  • Hacim Kalıp Tasarımı
  • CNC Freze Teknolojisi

Bu dersleri başarıyla tamamladıktan sonra öğrenciler mezun olma hakkı kazanır. Son olarak mezuniyet projesi yaparak üniversiteden makine teknikeri unvanı ile mezun olurlar. Bu sayede özel sektörde ve kamuda makine teknikeri iş ilanları seçeneklerine başvurma hakları olur. Aynı zamanda makine teknikeri olarak iki yıllık ön lisans programından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde DGS yani Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık lisans bölümlerine geçebilir, eğitimlerine burada devam ederek “mühendis” unvanı almaya hak kazanabilirler. Makine teknikerlerinin DGS ile geçiş yapma hakkına sahip oldukları birçok bölüm vardır. Başta Makine Mühendisliği olmak üzere Endüstri Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Metalürji Mühendisliği, Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, İşletme Mühendisliği bölümlerine geçiş yapılabilir.

4) Makine Mezunu Ne İş Yapar?

Makine bölümü mezunları, üretim sektöründe makine mühendislerinin teknik çizimlerini yaparak seri üretime gönderdikleri parçaların, beklenen kalitede üretilmesini sağlamak için çalışmaktadır. Üretim planının uygun bir şekilde tatbik edilmesini ve seri üretimin sorunsuz bir şekilde devam etmesinde görev alırlar. Aynı zamanda makine teknikerleri teknik çizim ve bilgisayarlı çizim alanlarında da çalışmaktadır. Makine bölümü mezunu ne iş yapar sorusunun yanıtı genel olarak bu şekildedir. Benzer şekilde, servis sektöründe teknik servis elemanı olarak da çalışabilirler. Makine bölümü mezunları tekniker olarak çalıştıkları için makine kullanılan birçok sektörde yer alabilirler. Makine bölümü maaşları, görev alınan kurumun özelliklerine, kapasitesine ve kişilerin tecrübelerine ve niteliklerine göre farklılık gösterebilmektedir.

5) Makine Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Genel olarak makine teknikerinin, kalite kontrol personeli ve üretim personeli olarak çalışma imkanı bulunur. Makine teknikeri, birçok sektörde görev alabilir. Makine kullanılan hemen her alanda çalışan bu kişiler bakım personeli olarak çalışabilecekleri gibi direkt üretim personeli olarak da çalışabilir. Makine bölümü mezunları seri üretime destek vererek seri üretimde kullanılan makinelerin onarımını ve bakımını yapabilir. İklimlendirme sektörü gibi elektrik motoru kullanılan alanlarda çalışabilir. Otomotiv sanayi gibi doğrudan makineyle iç içe olan alanlarda çalışabilir. Makine bölümü iş imkanları bulunan sektörler; gıda üretim sektörü, havalandırma ve iklimlendirme sektörü, otomotiv sanayi, plastik üretim sektörü, savunma sanayi ve ilaç sektörü gibi sektörlerdir. Bütün bu sektörlerde makine teknikeri olarak çalışabilirler. Mesleki eğitimin ağırlıklı olarak verildiği bu bölümden mezun olan öğrenciler kısa sürede çalışma hayatına uyum sağlayabilirler. Eğitim süresinin kısa olması sebebiyle doğrudan mesleki alana geçiş yapmak kolaydır. Farklı birçok üniversitenin meslek yüksekokulu bünyesinde eğitim verilen Makine bölümünden mezun olunabilir. Siz de karnehesaplama.com üzerinden makine teknisyeni iş ilanlarına göz atabilir ve kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz ilanlara başvurabilirsiniz.

6) Makine Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Makine bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.

Konu Özeti

Bu sayfada aşağıdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz:

Yorum yapın