1) Podoloji Bölümü Nedir?
Podoloji nedir sorusu, ayak hastalıkları bilimidir şeklinde cevaplanabilir. Podiatri olarak da isimlendirilen tıp dalı, ön lisans düzeyindeki eğitimler arasında yer alır. Bölümde alınan eğitim ayak sağlığını iyileştirme ve ayak hastalıklarını önleme amacı taşır. Tıbbın alt dallarından olan bu bölüm, sağlık sektöründe görev alabilecek kişiler yetiştirmeyi amaçlar. Ayakların vücuttaki konumu ve işlevi, bakım sürecinde özel uygulamalar gerektirir. Bölüm mezunları ayak sağlığına yönelik tıbbi hizmet verebilecek kapasiteye ulaşır. Podoloji bölümü 2 yıllık taban puanları üniversiteye ve eğitim yılına göre değişiklik gösterir.
2) Podoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Podoloji bölümü eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim sürecinde zorunlu staj uygulaması vardır. Ön lisans programından mezun olmak için gereken AKTS değeri 120’dir. Uygulamalı eğitimlerin toplam AKTS’ye katkısı fazladır. Eğitim süresi boyunca alınan derslerin toplam AKTS miktarı, normal eğitim öğretim süresini aşabilir. Podoloji 4 yıllık taban puanları bulunmayan bir bölümdür. Bölüm yalnızca ön lisans seçeneğine sahiptir.
3) Podoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bölümdeki dersler kimya ve biyoloji ağırlıklıdır. Podoloji taban puanları eğitim yılına ve üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. İnsanın ayak yapısını ve tedavi metotlarını öğrenmek açısından anatomi, ortopedi, mikrobiyoloji öne çıkan dallardır. AKTS düzeyi yüksek olan dersler arasında Temel Mikrobiyoloji, Ayak Ortopedisi, Diyabet ve Ayak Sağlığı, Temel Bilgi Teknolojileri ve Alt Ekstremite Nörolojisi vardır. Aynı zamanda Podoloji Teknikerliği Uygulaması önemli dersler arasında yer almaktadır. İlk dönem anatomi ve fizyoloji ağırlıklı bilgiler verilir. Verilen bazı dersler şunlardır:
- İngilizce
- Genel Anatomi
- Genel Fizyoloji
- Temel Kimya
- Temel Mikrobiyoloji
- Farmakoloji
- Tıbbi Terminoloji
- Davranış Bilimleri
- Endokrin Sistem
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Hukuku
- Çevre Koruma
- Diksiyon
- Halkla İlişkiler
- Radyo ve Sinema
- Güzel Sanatlar
- Biyokimya
- Podolojiye Giriş
- Ayak Ortopedisi
- Patoloji
- İmmünoloji
- İlk yardım
- Halk Sağlığı
- Beden Eğitimi
- Hastalıklar Bilgisi
- Diyabet ve Ayak Sağlığı
- Ayak Deri Hastalıkları
- Tıbbi Etik
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi
- Tedavi Rehabilitasyon Uygulamaları ve Ortotiks
- Podoloji Teknikerliği Uygulaması
- Alt Ekstremite Nörolojisi
- Moleküler Biyolojik Yöntemler
- Kalite Yönetim Sistemleri
4) Podoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Bu bölümden mezun olanlar podolog veya tekniker unvanı alır. Bölüm mezunu teknikerler için kullanılan yaygın isimlendirme, ayak bakım uzmanıdır. Cerrahi müdahale öncesinde veya sonrasında gerekebilecek uygulamalar tekniker sorumluluğundadır. Ameliyatsız iyileştirilebilen tırnak batmaları, deri ve tırnaklardaki mantarlar, soyulma, pullanma, kızarma, kaşınma, aşırı terleme benzeri ayak hastalıkları ve tırnak kalınlaşması podolog tarafından tedavi edilebilir. İleri seviyeye ulaşıp farklı sorunlar meydana getiren ayak hastalıkları, ortopedi uzmanlarıyla değerlendirilir. Tekniker, ayaklardaki şekil bozulmalarını önlemek için rutin bakım da gerçekleştirebilir. Diyabet hastalığının ayakta meydana getirdiği his kaybını ve dolaşım bozukluğunu, çeşitli metotlarla kontrol altında tutar. Ayak sinirlerinin ve kaslarının korunmasına yönelik temel fizyoterapi faaliyetleri uygular. Eğitim sürecini başarıyla tamamlamış olan teknikerler, temel düzeyde ortopedist ve fizyoterapist donanımlarına sahiptir.
5) Podoloji Bölümü İş Olanakları Nelerdir?
Podoloji mezunu özel sağlık kurumlarında veya devlet hastanelerinde çalışabilir. Teknikerler, hemşirelik bölümüne dikey geçiş yapabilir. Fizyoterapi de geçiş yapılabilecek bölümler arasındadır. Tekniker, donanımlı hastanelerin ilgili bölümünde uygulamalı hizmetler sunabilir. Doktor tarafından teşhis edilen ayak hastalıklarını giderebilecek veya kontrol altında tutabilecek elemanlara ihtiyaç duyulur. Özel sağlık kuruluşlarının sayıca artması, mezunlara birçok iş imkanı sağlar. Podoloji iş imkanları masaj salonlarıyla genişletilebilir. Bu bölüm podolog adaylarına katkı sağlayabilir. Bu bölümden mezun olan adaylar karnehesaplama.com üzerinden yayınlanan ilanlara başvuruda bulunarak uygun pozisyonlarda çalışabilirler.
6) Podoloji Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Podoloji bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.