1) Şan Bölümü Nedir?
Şan Bölümü, ses eğitimi sanat ve biliminin incelenmesidir. Şarkının öğretiminde kullanılır ve şarkının ne olduğunu, şarkının nasıl çalıştığını ve şarkı tekniğinin nasıl doğru bir şekilde gerçekleştirildiğini tanımlamaya yardımcı olur. Şan eğitimi ya da küresel anlamda bilinen adıyla vokal pedagojisi, vokal yapmanın fizyolojik sürecinden farklı türlerden veya tarihsel dönemlerden şarkıların yorumlanmasının sanatsal yönlerine kadar geniş bir yelpazede şarkı söylemeyi kapsar.
2) Şan Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Şan, üniversitelerde Güzel Sanatlar Fakültesi ya da doğrudan Konservatuarlarda eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm yalnızca özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul etmektedir ve her üniversite bu sınavı kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir. Bu yüzden, her üniversite gerçekleştireceği özel yetenek sınavını üniversiteye ait internet sitesinden ilgililere ilan eder.
3) Şan Bölümü Dersleri Nelerdir?
Üniversitede şan eğitimi almayı amaçlayan ve özel yetenek sınavını başarı ile tamamlayan aday öğrenciler;
- Şarkı Sözü ve Diksiyon,
- Anatomi,
- Fizyoloji,
- Şarkı Söylemenin Fiziksel Süreçleri,
- Nefes Teknikleri,
- Fonetik,
- Diksiyon,
- Vokal Rezonans,
- Ses Projeksiyonu,
- Artikülasyon,
- Vokal kaydı
- Sostenuto ve Legato,
- Vokal Teknikleri,
- Şarkı Ögeleri,
- Vokal Sağlığı ve Şarkı Söylemeye İlişkin Ses Bozuklukları,
- Opera,
- TSM,
- Ses Sınıflandırması
Gibi konular üzerine 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca eğitim alacaklardır. Geneli pratiğe dayalı bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Şan Anasanat Dalı Diploması” elde etmeye hak kazanırlar.
4) Şan Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Şan Bölümü mezunları, şarkı söylemenin tanımını yapar, ardından birbirinden farklı vokal teknikleri ile şarkı söylerler ya da vokalist adaylarına gerekli ses eğitimlerini vererek, şarkı anında seslerini verimli kullanmaları konusunda fayda sağlarlar.
5) Şan Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Şan anasanat dalı mezunları kariyerlerine ses sanatçısı olarak;
- Opera,
- Türk Halk Müziği Korosu,
- Türk Sanat Musikisi Korosu,
- Kişisel veya Grup Müzik
Gibi seçeneklerde değerlendirebilir. Onun dışında vokal koçu olara;
Eğitmen olarak yer alabilirler. Ayrıca pedagojik formasyon ile birlikte MEB’e bağlı eğitim kurumlarda her seviyeden öğrenciye müzik öğretmenliği yapabilirler. Yine devlet orkestraları ve korolarında istihdam sağlayabilirler. Devlet kurum ve kuruluşlarında söz konusu olan iş imkanlarından faydalanabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanı elde etmesi beklenmektedir. Ses sanatçısı olma prosedürlerini ilgili kurumlardan araştırmanız önerilir.
6) Şan Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Şan bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.