1) Türk Halk Oyunları Bölümü Nedir?
Türk Halk Oyunları, binlerce yıllık Türk geleneğinde yer edinmiş olan ve yöresel farklılıklar gösteren halk kültüründe yer alan sahneleme çalışmalarının araştırılması, Türk Cumhuriyetlerinde yarattığı etkileşimi incelemeye ve sergilemeye destek olan sanat disiplinidir. Türk Halk Oyunları Bölümünün içeriğinde Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri kapsamında sergilenmekte olan ve yıllar içerisinde geçirmiş olduğu evrim araştırılırken, etnografik alan incelemeleri ve bu oyun biçimlerinden parçalar sunmayı amaçlayan koreografiler de yer alır.
2) Türk Halk Oyunları Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
Türk Halk Oyunları, üniversitelerde Konservatuar kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık lisans bölümüdür. Söz konusu Türk Halk Oyunları Bölümü, yalnızca özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul etmektedir. Her üniversite özel yetenek sınavını kendi bünyesinde gerçekleştirmekle yükümlü olduğu için sınav hakkında gelişmeleri kendi internet sitelerinden ilgililere ilan ederler.
3) Türk Halk Oyunları Bölümü Dersleri Nelerdir?
Özel yetenek sınavının aşamalarını başarı ile atlatan ve bu bölümde eğitim görmeye hak kazanan öğrenciler;
- Kinesiyolojik Anatomi,
- Müziksel Okuma ve Algılama,
- Egzersiz Fizyolojisi,
- Bale,
- Ritm Bilgisi,
- Çalgı Eğitimi,
- Türk Halk Oyunları (Afyon,Kaşık,Kıvrak Zeybek, Muğla,Bar,Tokat,Artvin, Kafkas,Karşılama-Hora,Üsküp,Gaziantep,Halay),
- Hareket Notasyonu,
- Türk Müziği Solfej ve Kuram,
- Türk Halk Oyunları Sahneleme Çalışmaları,
- Dansçılar için Oyunculuk,
- Geleneksel Giyim Kuşam,
- Prodüksiyon,
- Türk Halk Müziği Repertuarı
Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olurlar. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Türk Halk Oyunları Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar.
4) Türk Halk Oyunları Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Türk kültürününün bir parçası olan halk oyunlarının tarihi, yöresel farklılıkları, müziği üzerine araştırmalar yaparak günümüzde insanlara sergilemek adına oyunların tertip edilmesidir.
5) Türk Halk Oyunları Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?
Bu bölümden mezun olanlar genel anlamda eğitim kurumlarında yer alabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında yer alan her kategoriden okulda Müzik Öğretmeni olarak çalışabilirler. Öte yandan mezunlar kariyerlerine halk eğitim merkezleri de dahil olmak üzere birçok dans temalı kurs ve benzeri kurumda eğitmen olarak çalışabilirler. Yine gösteri ve eğlence sektöründe koreograf olarak yer alabilirler ve gösteriler tertipleyebilirler. Söz konusu iş fırsatlarından devlet bünyesinde yer alanlarında yer alabilmeleri için mezunlardan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan yeterli puanı alması beklenir.
6) Türk Halk Oyunları Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?
Türk Halk Oyunları bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.