Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Öğretmenliği Bölümü Nedir, Hakkında Bilgi

 İlgili Bağlantılar 

 

1) Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği programının amacı başta eğitim ve sağlık kurumları olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteren kurumların ihtiyaç duyduğu psikolojik danışmanları yetiştirmektir. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü, öğrencilere insan davranışı teorileri ve bunların gerçek hayata nasıl yansıdığı hakkında eğitimler verir. Bu lisans programını tercih eden öğrenciler; öğrenci psikolojisi, çocuk gelişimi, etik, psikoterapi ve grup dinamikleri gibi çeşitli konuları anlamak için dersler alır. Bu dersler aracılığıyla danışmanlık yapmak için gerekli becerileri öğrenirler.

2) Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı, psikolojik danışmanları yetiştirmeyi amaçlayan dört yıllık bir lisans programıdır. Öğrencilerin mezun olabilmek ve ilgili unvan ile hizmet verebilmek için toplamda 240 AKTS’lik krediyi tamamlamaları gerekir. Bu bölümde kariyer planlaması yapan öğrenciler her yıl gerçekleşen üniversite giriş sınavı sonuçlarına bağlı olarak eşit ağırlık puanları ile bölümü tercih edebilirler. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 4 yıllık taban puanları ise her yıl öğrencilerin başvurularına bağlı olarak değişmektedir. Öğrencilerin üniversitelere yerleştirilmesinde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği taban puanları kadar öğrencilerin sıralaması da büyük önem arz etmektedir.

3) Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Programda hem teorik hem de uygulamalı Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık dersleri ve öğretmenlik mesleği ile ilgili dersler verilmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler, okullarda psikolojik danışman olma imkanına sahip olmanın yanı sıra özel kurumlarda psikolojik danışman olarak da çalışma imkanına sahip olurlar. Bölümde verilen derslerden bazıları ise şu şekildedir:

  • Sosyoloji
  • Felsefe
  • Psikoloji
  • Eğitim Bilimleri
  • Gelişim Psikolojisi
  • Meslek Etiği ve Yasal Konular
  • Psikolojik Testler
  • Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi
  • İstatistik
  • Kişilik Kuramları
  • Yaşam Dönemleri ve Uyum Sorunları

Ayrıca öğrenciler, üniversitelerin ders programlarına bağlı olarak Çocuk Hukuku ve Aile Danışmanlığı gibi farklı konularda ilgi alanlarına bağlı olarak seçmeli ders seçimleri de yapabilirler.

4) Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği Mezunu Ne İş Yapar?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği programından mezun olan öğrenciler, okullarda psikolojik danışman olarak görev yapabilirler. Bu alanda ilerlemeyi tercih eden mezunlar sağlıklı ve iyi işleyen bir okul ortamı için öğrenci, öğretmen ve veliler arasında koordinasyon ve işbirliğinde aracılık yaparlar. Bölüm mezunları ayrıca: aile danışmanlığı, kariyer danışmanlığı, stresle başa çıkma, olumlu ilişkiler kurma ve sürdürme gibi hizmetler verecekleri özel danışmanlık ofisleri de açabilir. Bunların yanı sıra küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde insan ilişkilerinin iyileştirilmesi, olumlu çalışma ortamlarının oluşturulması ve verimliliğin artırılması için hizmet verme olanağına da sahiptirler. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği maaşları ise çalışılan kurumlara bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

5) Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği bölümünden mezun olan kişilerin çalışmak için ilk tercihleri arasında devlet okulları yer alır. KPSS aracılığı ile alım yapılan devlet okullarının yanı sıra özel okullarda da rehberlik ve psikolojik danışman olarak çalışmak mümkündür. İş aramakta olan tüm adaylar karnehesaplama.com aracılığı ile ilgili alandaki iş ilanlarına kolaylıkla ulaşabilir. Adaylar, Kariyer. net sitesindeki rehberlik ve psikolojik danışman iş ilanları seçeneklerini inceleyerek başvuru yapabilirler.

6) Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Öğretmenliği Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik Öğretmenliği bölümü olan üniversiteleri görmek için buraya tıklayınız.

Konu Özeti

Bu sayfada aşağıdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz:

Yorum yapın